Уролог.UA

Свічки від простатиту

Зміст статті:

Які свічки від простатиту недорогі та ефективні? Зіткнувшись з цим захворюванням, чоловіки починають кожен по-своєму шукати відповідь на це питання. Хтось несміливо питає у фармацевта, хто шукає відгуки «колег по нещастю» на форумах. Але найбільш правильно надходять ті, хто задає це питання лікаря. Адже дієві свічки, які допомагають від простатиту, можна підібрати тільки після попереднього обстеження.

Як діють супозиторії

При запальних захворюваннях передміхурової залози часто використовуються медикаментозні препарати у вигляді ректальних препаратів. При цьому основні діючі речовини ліків можуть бути найрізноманітнішого спектру дії. Найбільш часто застосовуються супозиторії, що мають протизапальну, заспокійливу та антибактеріальну дію.

Свічки для лікування простатиту в своєму складі містять формотворчі компоненти, що мають температуру плавлення нижче, ніж у тіла. Тому при введенні препарату ректально, лікарська форма у прямій кишці дуже швидко починає плавитися. З урахуванням того, що слизові оболонки прямої кашки насичені капілярної мережею, фармакологічна речовина ліки починає дуже швидко всмоктуватися безпосередньо в кровоносне русло і розноситися з течією крові по всьому організму.

Максимальну дозу ліків через короткий проміжок часу після введення препарату, в першу чергу отримують органи і тканини, розташовані поряд з прямою кишкою. Це простата і сечовий міхур. Тому лікувальний ефект настає дуже швидко, незалежно від того, використовуються для терапії недорогі свічки від простатиту або дорогі засоби.

Для лікування і усунення симптомів простатиту найчастіше призначаються свічки із-за легкості використання в домашніх умовах і швидкого настання терапевтичного ефекту.

В залежності від фармакологічної групи активно діючих компонентів, супозиторії можуть викликати в передміхуровій залозі різні зміни. Які свічки від простатиту нададуть найбільший ефект і швидко позбавлять від захворювання?

Свічки для зняття болю

При загостреннях захворювання чоловіка починають мучити болі в області промежини і в самій простаті. Для полегшення стану лікар у важких випадках може призначити супозиторії, до складу яких входять компоненти, що володіють анестезуючою ефектом. При використанні таких препаратів слід мати на увазі, що, незважаючи на гарне купірування болю, такі кошти не мають лікувального ефекту. В усіх анестетиків дію симптоматичне. При цьому біль стає значно менше, але на саму передміхурову залозу ніякого терапевтичного ефекту не виявляється.

Для усунення больових симптомів краще використовувати препарати, до складу яких входять нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ). Такі ліки не тільки знімають больовий синдром, але і надають протизапальну дію, що призводить до відновлення структури і нормального функціонування простати.

Спираючись на відгуки чоловіків, що використовують в терапії патології свічки від простатиту, можна скласти такий список найбільш ефективних нестероїдних протизапальних препаратів для ректального введення:

Кращі свічки від простатиту для кожного пацієнта є ті, які досягають найбільшого терапевтичного ефекту у конкретного хворого. Такі препарати повинен підбирати тільки лікуючий лікар.

Протизапальні препарати

Щоб усунути в передміхуровій залозі патологічні зміни і відновити її нормальне функціонування, лікар призначає препарати, що усувають явища запального процесу. Головні компоненти, які містять протизапальні свічки при простатиті, посилюють кровопостачання органів малого тазу, що призводить до прискорення регенерації тканин, пошкоджених патологічним процесом.

Найбільш ефективні в цьому випадку медикаменти, що містять протизапальні компоненти нестероїдного походження. Не менш результативним буде використання супозиторіїв, що роблять вплив на гладку мускулатуру кровоносної системи. Посилене кровообіг у місці запалення знизить явища набряклості і прискорить регенерацію. Найчастіше з цієї групи ліків, які застосовуються проти простатиту, використовують свічки, що мають такі назви:

Щоб уникнути прояву небажаних реакцій, а також розвитку ускладнень з боку інших органів і систем лікування повинно проводитися тільки за призначенням та під контролем лікаря.

Свічки антибактеріальної дії

При розвитку в передміхуровій залозі патологічного процесу інфекційної природи, що приводить до розвитку бактеріального простатиту, використовуються препарати, що містять у своєму складі антибіотики різних груп.

Антибактеріальні свічки не тільки зменшать інтенсивність запалення, нададуть імуномодулюючий і знеболюючий ефект. Специфічна дія компонентів ліків дозволить повністю знищити осередки інфекції, а також попередити розвиток такого грізного ускладнення патології як аденома передміхурової залози.

Застосовуючи свічки з різними антибіотиками від простатиту, можна домогтися поліпшення стану за значно коротший час, ніж у разі використання для цих цілей антибактеріальні пероральні препарати. На усунення гострого процесу в простаті при використанні ректальних супозиторіїв з антибіотиками зазвичай потрібно не більше місяця. Лікування хронічного процесу займає від трьох до чотирьох місяців.

Свічки від простатиту з антибіотиком складають досить велику групу, але список найбільш ефективних засобів очолює препарат Рифампіцин. Широкий спектр дії цього напівсинтетичного речовини дозволяє використовувати його навіть у випадках простатиту, спровокованого туберкульозним процесом, а також при атиповому микобактериозе і у ВІЛ-інфікованих хворих. Властивості препарату дозволяють отримати високий терапевтичний ефект за короткий час навіть при використанні невеликих доз активної діючої речовини. Рифампіцин використовується один раз в день перед сном. На жаль, ці самі ефективні свічки від простатиту мають ряд побічних явищ. Та й передозування препарату може призвести до станів, що загрожують життю хворого. Тому терапія цією речовиною повинна проводитися під суворим контролем лікаря. Тривалість курсу лікування визначає тільки лікар.

Також відгуки хворих і практика лікарів у лікуванні бактеріального простатиту вказує, що добре зарекомендували себе ректальні медикаменти, до складу яких входить:

Найбільш ефективні свічки від простатиту з антибіотиками можна підібрати тільки бактеріологічного посіву на чутливість до різних груп препаратів.

Імуномодулюючі засоби

Навіть найефективніші свічки при простатиті можуть виявитися безсилими, якщо власні захисні сили організму різко ослаблені наявними хронічними захворюваннями інших органів і систем, нервовою і фізичною перевтомою, а також наявністю у хворого шкідливих звичок. У цьому випадку лікувати запальний процес допоможуть супозиторії з речовинами, що регулюють роботу захисних сил організму, званими імуномодуляторами.

При посиленні терапії простатиту медикаментами цієї групи передміхурова залоза отримує додатковий захист власними силами організму.

Список назв найбільш часто використовуються в урології ректальних свічок:

Імунна система дуже тонко реагує на будь-яке втручання її роботи. Тому, незважаючи на хороші відгуки про застосування імуномодуляторів у терапії простатиту, слід виключити самостійний прийом цих препаратів, щоб не завдати непоправної шкоди захисним силам організму. Будь-який прийом модулюючих речовин повинен проводитися тільки за призначенням лікаря та під контролем аналізів.

Препарати з природними компонентами

Під час ремісії хронічного простатиту доцільно використовувати супозиторії, що містять в якості активного діючого початку природні речовини. Це можуть бути компоненти як рослинного, так і тваринного походження.

Супозиторії, що містять природні складові, що використовуються в комплексній терапії при простатиті у випадках, коли запалення носить хронічний характер, а також для проведення профілактичного лікування.

У терапії запального ураження передміхурової залози використовуються свічки, до складу яких входять такі природні інгредієнти:

Свічки з вмістом природних компонентів при використанні в комплексній терапії простатиту значно посилять дію специфічних медикаментів, прискорять одужання, а також допоможуть у відновленні чоловічої сили.

Профілактичне лікування

Приблизно 10% чоловіків статевозрілого віку страждає від запальних процесів в передміхуровій залозі. Щоб запобігти розвиткові цієї патології, а також уникнути появи рецидивів у разі наявності хронічного захворювання, слід приділяти належну увагу профілактичним заходам. Особливо це стосується чоловіків старше 40 років.

Профілактика простатиту у чоловіків включає в себе посильну фізичну навантаження, знімає застійні явища в органах малого тазу. Це може бути щоденна гімнастика в домашніх умовах, відвідування басейну або тренажерного залу. Також як запобіжний захід буде корисним щоденне виконання вправи Кегеля.

Слід переглянути свій раціон харчування у бік збільшення в щоденному меню частки свіжих овочів, фруктів, кисломолочної продукції.

Профілактика простатиту включає в себе і відмова від шкідливих звичок, таких як куріння, вживання алкогольних напоїв, а також регулярне статеве життя.

Зберегти чоловіче здоров’я допоможуть і свічки для профілактики простатиту. Курс превентивної терапії встановлюється лікуючим лікарем і триває зазвичай від одного місяця до трьох. Перелік використовуваних супозиторіїв включає в себе препарати, що містять такі продукти бджільництва, як прополіс, мед, а також масло какао.

Вибір препарату залежить від виду профілактичної терапії (первинна чи вторинна), наявних супутніх захворювань, індивідуальних особливостей організму чоловіка. Тому у кожному випадку питання, які свічки краще для лікування конкретного чоловіка вирішує тільки лікар.

Достоїнства і недоліки лікування свічками

Як і будь-який інший лікарський засіб, ректальні свічки від простатиту мають свої переваги в застосуванні і недоліки.

До недоліків можна віднести те обов’язкова умова, що після введення супозиторія в пряму кишку слід ще не менше п’ятнадцяти хвилин залишатися в горизонтальному положенні. Також деяку незручність для чоловіків полягає і в тому, що вводити свічки бажано на спорожнений кишечник.

До переваг лікування свічками відносяться:

Правила лікування супозиторіями

Якщо свічки при простатиті використовувати неправильно, то навіть найкращі препарати виявляться неефективними. Поставить супозиторії собі нескладно, але щоб лікування було дієвим, треба дотримувати нескладні правила проведення терапії ректальними свічками. Перш за все, ставити свічки слід через рівні проміжки часу. Це дозволить постійно підтримувати присутність в організмі терапевтичної дози діючої речовини; процедура повинна проводитися на спорожнений кишечник, тому вводите супозиторії після акту дефекації.

Щоб поставити собі ректальную свічку, треба прийняти положення тіла на животі або на лівому боці, підібгавши ноги до грудей. Після цього треба, розсунувши сідниці ввести свічку глибоко в пряму кишку, попередньо звільнивши її від упаковки.

Для проведення маніпуляції слід відвести достатню кількість часу, щоб була можливість після введення свічки залишатися в горизонтальному положенні не менше 15 хвилин.