Уролог.UA

ПЛР. Діагностика урогенітальних інфекцій у “Сінево”

До групи урогенітальних інфекцій належать захворювання, які передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Об’єднує їх в одну групу не тільки шлях передачі, а й схожість клінічних симптомів. Профілактикою таких захворювань є використання методів бар’єрної контрацепції під час статевого акту та наявність регулярного сексуального партнера.

Якщо, на жаль, уникнути зараження не вдалося, пацієнта можуть турбувати загальні симптоми інфікування сечостатевих шляхів:

Залежно від специфіки збудника будуть проявлятися специфічні клінічні симптоми.

  1. Хламідіоз – одне з найпоширеніших венеричних захворювань на землі. Дуже часто ця інфекція проходить безсимптомно й виявляється випадково. У жінок, хворих на хламідіоз, можуть бути слизово-гнійні виділення з вагіни, сильні болі при менструації, субфебрильна температура, слабкість. Чоловіки відзначають свербіж і печіння при сечовипусканні, склоподібні виділення з уретри. Біль може віддавати в область мошонки, доставляючи дискомфорт. Після правильно встановленого діагнозу лікування хламідіозу проводиться антибіотиками макролідного ряду.
  2. Мікоплазмоз. При цій патології виділення будуть відрізнятися неприємним запахом. Крім виділень, людина скаржиться на свербіж, печіння при сечовипусканні, біль при статевому акті. Досить часто пацієнт довгий час живе з хронічним мікоплазмозом, не підозрюючи про нього. Якщо це стосується жінки дітородного віку, то вона може звернутися до гінеколога з проблемою невиношування. Лікування пацієнта повинно проводитися комплексно – призначається антибіотик широкого спектру дії, обробка статевих органів спеціальними розчинами. Безумовно, на час лікування необхідно почекати зі статевим життям.
  3. Уреаплазмоз може тривати безсимптомно. При виникненні симптомів для уреаплазми характерні слизові виділення. У разі тривалої хронічної інфекції уреаплазмоз може призвести до безпліддя. Лікування проводиться пероральними антибіотиками, іноді підключають вагінальні свічки з препаратом для посилення місцевої дії.
  4. Гонорея. Захворювання викликає гонорейна паличка. Виділення мають гнійно-слизовий характер. Пацієнт скаржиться на часті позиви до хворобливого сечовипускання. Можливий гострий та хронічний перебіг. Лікування гонореї засноване на застосуванні комбінації антибіотиків. Вибір препарату ґрунтується на проведених лабораторних дослідженнях. Для цього необхідно помістити збудника в живильне середовище, яке дозволить йому рости й розвиватися. За допомогою бактеріологічного посіву можливо розділити колонію бактерій на кілька груп для визначення чутливості до антибактеріальних препаратів.
  5. Трихомоніаз характеризується пінистими, з сильним запахом виділеннями з органів сечостатевої системи. Супроводжувати їх можуть свербіж, печіння, біль при сечовипусканні, при статевому акті. Лікування трихомоніазу проводиться за допомогою антибактеріальної терапії. При неускладненому перебігу буває достатньо одноразового прийому препарату.

У разі появи подібних скарг необхідно звернутися до фахівця та в жодному разі не займатися самолікуванням!

Лікар проведе огляд, збере анамнез пацієнта й обов’язково скерує його в лабораторію для визначення збудника сечостатевої інфекції.

Для діагностики сечостатевої інфекції зазвичай досить аналізу сечі. Перед забором матеріалу слід помитися, утриматися від сечовипускання протягом 3 годин, потім у спеціальний стерильний контейнер збирається середня порція сечі. Аналіз проводиться методом полімеразно-ланцюгової реакції та виявляє всі вищевказані збудники.

Полімеразна ланцюгова реакція заснована на визначенні ДНК збудника в досліджуваному матеріалі, результат буде готовий за 5-7 днів. Завдяки цьому лікар може правильно оцінити ситуацію, швидко призначити необхідне лікування.

Чому діагностику урогенітальних інфекцій треба проходити в лабораторії “Сінево”

Усі необхідні аналізи ви можете зробити в лабораторії “Сінево”:

Відгуки клієнтів лабораторії “Сінево”

Ще після першого звернення я вказав свою електронну пошту і телефон. Уже за два тижні я став отримувати цікаві пропозиції перевірити ті чи інші показники, здоров’я органів. Спочатку не звертав уваги, але потім суть пропозицій стала мене захоплювати, плюс пропонували хороші знижки, і я став постійним клієнтом цієї лабораторії, хоча і в інші теж звертався. Було цікаво порівняти результати. На момент написання даного відгуку необхідність у проведенні якісних аналізів у великих обсягах виникла і в мене, і в моєї дружини. Здавати їх почали ще до планування зачаття й вагітності, і продовжили вже після. Звичайно, можна було обмежитися звичайним списком, але з огляду на можливості сучасної медицини хотілося бути у всеозброєнні, так би мовити. Ми здаємо аналізи паралельно в двох найбільших мережах медичних лабораторій Києва для порівняння, і завжди приємно здивовані тим, що результати завжди ідентичні. Для мене це дуже важливо, тому що я тоді відчуваю довіру до отриманих результатів, і в “Сінево”, і в іншій мережі лабораторій, куди ми теж звертаємося.

Послугами лабораторій Synevo періодично користуюся вже років п’ять, а то й більше. В основному, звичайно, по “жіночій частині”, а також коли потрібні результати усіляких аналізів крові. У будь-якому районі Києва поряд завжди можна знайти одне з відділень. Мені дуже подобається відсутність тисняви біля кабінетів, “живих” черг, незадоволених бабусь. Зазвичай у холі є кілька людей, які очікують виклику, сидячи на дивані, але рідко коли їх кількість при мені перевищувала 3-4 людини, навіть в “гарячий” час здачі крові. Фахівці ввічливі, кров і все інше забирають добре, “як комарик вкусив”. Під час процедури кабінет зачиняється, так що ніхто не увірветься в найвідповідальніший момент. Після процедури видають гематоген, прокладки, серветки … коротше, усі додаткові матеріали залежно від аналізів. І без нагадування розповідають, де знаходиться туалет (чистий і без черг). Результати розсилають  електронною поштою та розміщують у вашій “справі”. Усі результати аналізів були правдивими, причин сумніватися в них у мене або моїх лікарів не було. Шкода тільки, що немає УЗД.