Уролог.UA

Кров у сечі у чоловіка

Зміст статті:

Говорячи про крові в сечі, мається на увазі потрапляння туди червоних кров’яних клітин — еритроцитів. Для чоловіків рівень цих елементів у загальному аналізі обмежений до 0 — 1 в полі зору. Якщо виявлено хоч на одну одиницю більше, діагностують гематурію (эритроцитурию). Наявність крові в сечі може виявитися випадково при плановому обстеженні, а може супроводжуватися яскравою клінічною картиною.

Якщо раптом виявлена кров у сечі у чоловіка без болю та інших патологічних проявів, це ще не ознака захворювання, але однозначно привід пройти ряд обстежень. Часто відсутність симптоматики небезпечніше, ніж її наявність.

Класифікація і особливості

За кількісним вмістом еритроцитів в сечі розрізняють два види гематурії.

Макрогематурію потрібно лабораторно диференціювати від гемоглобинурии, яка розвивається внаслідок анемії, малярії, отруєнь фенолом і грибами. Червоний колір сечі надає також міоглобін. Він утворюється при алкогольному отруєнні, переохолодженні і у випадку спадкової міоглобінурії. Буває, що саме ці стани викликають неправдиву макрогематурію. Її можуть спровокувати і такі продукти харчування, як буряк, а також ліки з фенолфталеїном.

По симптоматиці розрізняють рецидивуючий і постійний вид гематурії, а також больової і безбольової тип. Червона сеча може бути ізольованим симптомом або поєднуватися з наявністю в аналізах білка і лейкоцитів.

За якісним складом виділяють гематурію із зміненими або незміненими еритроцитами в сечі. Якщо клітини не пошкоджені, то вони не проникали із загального кров’яного русла і не проходили через нирковий фільтр. Це говорить про локалізації джерела кровотечі саме в видільної області і виключає системні причини.

Якими методами визначають?

При виявленні в загальному аналізі сечі еритроцитів проводять кількісний підрахунок їх рівня і оцінку функціонування нирок. Для цього застосовують методи:

Після кількісної та якісної діагностики призначають аналіз для визначення локалізації джерела кровотечі. Найпоказовішим способом вже багато років залишається проба трьох склянок.

Чоловік мочиться за один раз в три різні ємності. За результатом дослідження виділяють 3 типи гематурії. Якщо пофарбована перша порція сечі, значить це ініціальна або початкова форма. Вона говорить про локалізації джерела в області уретри. Якщо сеча з кров’ю у чоловіків потрапляє тільки в другу ємність і третю, це термінальна гематурія, ознака патології сечового міхура і нирок.

Третій варіант аналізу передбачає наявність крові у всіх трьох склянках. Це тотальна форма ерітроцітуріі, яка свідчить про кровотечі з органів сечовиділення. Вона може бути одностороннім або двостороннім. Визначити це можна тільки шляхом проведення цистоскопії.

Які патологічні причини можуть бути

Гематурія це поширений, а іноді і найперший симптом патології нирок, сечового міхура, уретри і передміхурової залози. Якщо крові небагато, стан частіше є ознакою системних і ендокринних хвороб, гіпертонії, рідше наслідком впливу фізіологічних факторів. Особливо небезпечна безбольова і тотальна форма ерітроцітуріі. Серед основних патологій, які супроводжуються виявленням кривавої домішки в сечі чоловіки:

Точну причину появи крові в сечі у чоловіка можна встановити тільки після повного обстеження.

Гломерулонефрит

Еритроцитурія – один з яскравих клінічних ознак цього захворювання. Кров при гломерулонефриті у чоловіків потрапляє в сечу із загального русла через порушення фільтруючої функції ниркових клубочків і канальців. Патологія може протікати в гострій і хронічній формі і супроводжуватися одночасним наявністю в урині лейкоцитів і білка. Це говорить про інфекційної або запальної природи гломерулонефриту.

Лікування в цьому випадку буде направлено на знищення бактерій в нирках і на відновлення їх фільтрувальної спроможності. При гломерулонефриті призначають антибіотики курсом від 1,5 до 2 місяців і гепарин підшкірно до 4 тижнів для запобігання тромбування ниркових судин. При ускладненні гіпертонією призначають таблетовані препарати з групи інгібіторів АПФ (Лізиноприл, Лозап, Ніфедипін), сечогінні засоби і глюкозу внутрішньовенно.

Сечокам’яна хвороба

Кров’яниста сеча при розвитку сечокам’яної хвороби спостерігається у 90% випадків. Під час проходження великих конкрементів та піску через органи сечовиділення травмуються дрібні, а іноді й великі судини. Розвивається коліка, яка супроводжується сильними болями в області лобка, попереку або статевого органу. Чоловіки не можуть знайти собі місця і часто порівнюють стан з жіночими пологами. Під час сечовипускання болючість посилюється.

Іноді пісок з нирок виходить не так інтенсивно, і не викликає гострої симптоматики. У цьому випадку запідозрити наявність каменів можна при виявленні слідів крові в сечі. Методи терапії залежать від розмірів каменів і тяжкості симптоматики.

Поза нападу для розчинення уратів призначають препарати Урален У, Блемарен і Уролесан. При гострій формі показано симптоматичне лікування спазмолітиками або видалення утворень шляхом хірургічного втручання.

Системні патології

Якщо причини появи крові в сечі у чоловіків не пов’язані з ізольованою патологією нирок, то проблему слід шукати глибше. Серед системних хвороб васкуліт і червоний вовчак найчастіше викликають гематурію. Вони вражають судини, критично підвищуючи їх проникність. В результаті розвивається системний гломерулонефрит, який в подальшому ускладнюється нирковою недостатністю. Серед поширених причин виявлення еритроцитів в сечі також:

Ці захворювання впливають на структуру ниркових тканин і порушують роботу парного органу. Системні патології розвиваються у чоловіків переважно до 40 років, мають аутоіммунну етіологію і погано піддаються лікуванню. Сучасні схеми терапії включають застосування гормонів, хіміопрепаратів та імуномодуляторів.

Аденома

Доброякісні пухлини в тілі передміхурової залози частіше розвиваються у чоловіків літнього віку. Головною причиною попадання еритроцитів у урину при цій патології є венозні застої в органах малого тазу. Збільшена простата порушує фізіологічну циркуляцію крові і здавлює судини.

Позбутися від кров’янистої сечі в цьому випадку допоможе тільки операція з видалення пухлини. Після втручання гематурія може також бути присутнім деякий час, але причини її будуть пов’язані з особливостями післяопераційного періоду.

Сепсис

Поява крові в сечі у чоловіків при сепсисі обумовлено гнійним розплавленням судинних стінок. Під впливом бактеріальної флори розвиваються спочатку різні форми пієлонефриту або гломерулонефриту з подальшим приєднанням симптоматики канальцевого чи кортикального некрозу.Увага! Сепсис завжди супроводжується лихоманкою, ознаками інтоксикації і є станом небезпечним для життя.

Лікування септичних форм нефриту, що супроводжуються гематурією, проводять в умовах стаціонару. Терапія полягає в регулярному введенні внутрішньовенно високих доз антибіотиків, сульфаніламідів, глюкози і фізіологічного розчину. Одночасно призначають загальнозміцнюючі та імуностимулюючі засоби.

Злоякісні новоутворення

Червоні тільця в сечі у чоловіків без болю, частий ознака онкології. Злоякісні пухлини вражають представників сильної статі після 50 років, але останнім часом відзначається зростання діагностування раку у пацієнтів раннього віку. Новоутворення переважно локалізуються в нирках, сечовому міхурі, в області простати і можуть досягати великих розмірів.

Процес сприяє ураження стінок прилеглих ниркових вен, лімфовузлів і дрібних судин. Цим пояснюється, чому сеча забарвлюється в червоний колір.

Рак часто протікає безсимптомно до термінальної стадії і супроводжується безбольової формою ерітроцітуріі. Тому при появі крові в урині потрібно в першу чергу виключити солідні новоутворення злоякісного характеру. Курсове лікування призначає лікар онколог. Воно полягає в призначенні блоку хіміотерапії з подальшим видаленням пухлини.

Злоякісні новоутворення на відміну від доброякісних не розсовують сусідні органи при інтенсивному рості, а проростають в них, викликаючи метастази.

Травми

Інтенсивне забарвлення сечі або виділення з уретри чистої крові означає, що гематурія пов’язана з невідкладним станом. Чоловіки найчастіше травмують сечовий міхур або нирки. У цьому випадку спостерігається гематома в області живота або попереку, крові з сечею виділяється багато.

Велику роль при діагностиці відіграє збір анамнезу і виявлення характеру пошкоджень за допомогою цистоскопії або лапароскопії. Травми у чоловіків пов’язані з болем, шоком і анемії внаслідок крововтрати.Увага! Механічні пошкодження внутрішніх органів лікуються тільки хірургічно. Пацієнтів з травматичними гематурією негайно госпіталізують, після чого негайно оперують.

Запалення і інфекції

Якщо кровотеча з’явилося на тлі температури і нездужання, це може бути ознакою запалення сечостатевої системи специфічного або бактеріального характеру. Найчастіше криваві виділення з уретри супроводжують:

Причиною крові в сечі у чоловіків також може бути запущений венеричне захворювання, яке ускладнилося запаленням сечовидільної системи. Больові відчуття в цьому випадку з’являються на етапі ураження сечового або нирок.

Лікування запалень проводять в амбулаторних умовах. Попередньо роблять посів патологічної флори на чутливість до антибіотиків і сульфаніламідів. Терапія неускладнених інфекцій проводиться специфічними препаратами поза стаціонару.На замітку! Обов’язковою ознакою запального або інфекційного процесу в органах сечовиділення є одночасне наявність в аналізі сечі еритроцитів, лейкоцитів, бактерій або білка.

Фізіологічні причини

Фізичні вправи і важкі умови праці також можуть викликати виділення еритроцитів з сечею. При інтенсивних заняттях спортом або при підйомах тяжкості з’являються мікроскопічні пошкодження в судинах нирок. Тому чоловіки можуть помічати появу червонуватою урини після тренувань. Це стан минуще і не загрожує здоров’ю. При стійких зміни слід пройти обстеження.

Також багато чоловіків відзначають, що після статевого акту іноді йде кров разом з сечею. Це пов’язано з травмуванням капілярів. Якщо цей симптом відразу проходить і не викликає дискомфорту, слід пропити комплекс препаратів для зміцнення судинних стінок. У рідкісних випадках після статевого акту кров може йти довго і у великій кількості. Це говорить про патології і необхідність додаткового дослідження органів малого тазу і нирок.

До фізіологічних причин можна також віднести гематурію внаслідок відвідування лазні або сауни. Високі температури підвищують проникність судин і викликають незначні кров’яні виділення з сечею. Такі симптоми можуть супроводжувати і лихоманку при простудних захворюваннях. Цей стан не викликає дискомфортних відчуттів при сечовипусканні і проходить після усунення впливу негативного фактора.

Виявлення крові в сечі чоловіка може бути фізіологічним явищем, так і серйозною патологією. Незалежно від кількості виявлених червоних тілець потрібне проведення низки діагностичних заходів. Затягування візиту до фахівця з причини відсутності болю при сечовипусканні або інших клінічних проявів може призвести до тяжких ускладнень.