Уролог.UA

Антибіотики при простатиті

Зміст статті:

Простатит – це недуга в наші дні вважається одним з найбільш поширених захворювань чоловічої статевої сфери. Симптоми цієї хвороби виникають у кожного третього пацієнта, причому незалежно від віку. У 70-80% всіх випадків порушення роботи передміхурової залози носить інфекційно-запальний характер, тобто розвивається в результаті приєднання бактерій або після зараження венеричними патологіями – хламідіозом, гонореєю, трихомоніазом.

Впоратися з такою формою недуги можуть тільки препарати антибактеріальної групи, які у великій кількості представлені на сучасному аптечному ринку. Але як з них вибрати найбільш ефективні антибіотики при простатиті? Про це читайте далі в нашій статті.

Основні групи ліків

При запаленні простати з лікувальною метою застосовують безліч протимікробних засобів. Всі антибактеріальні препарати поділяють на 5 груп. Препарати кожної окремої категорії володіють своїми перевагами, відрізняються один від одного особливостями використання, впливом на чоловічий організм і областю корисного впливу. Всі застосовувані проти простатиту засоби поділяються на такі групи:

Список популярних препаратів

Настав час дізнатися про те, які антибіотики при простатиті вважаються найкращими. Нижче представлені ліки різних груп, які на сьогоднішній день є найбільш затребуваними.

Амоксиклав

Цей антибактеріальний медикамент є представником пеніцилінового ряду. Він вважається одним з найефективніших антибіотиків при простатиті, так як має досить широкий спектр дії. Амоксиклав згубно впливає відразу на декілька штамів хвороботворних збудників. Враховуючи такі корисні властивості препарату, його краще призначати на початкових етапах розвитку недуги, в гостру фазу запалення простати. Часто ліки прописують ще до виконання лабораторних аналізів.

Необхідно пам’ятати, що дане медикаментозне засіб не можна вживати чоловікам, які страждають від хвороб нирок і печінки. Також з обережністю призначають Амоксиклав у разі алергії на пеніциліни. Пацієнтам, які приймають цей антибіотик, потрібно дотримуватися правильного дозування. Навіть незначне підвищення допустимої дози викликає порушення сну, розлади травного тракту, надмірну тривожність. Зазвичай Амоксиклав добре переноситься хворими і ефективно усуває симптоми патології протягом 5-7 днів.

Супракс

Дане ліки є сучасним і досить дієвим. Супракс – це напівсинтетичний антибактеріальний препарат, який відноситься до третього покоління цефалоспоринів. Медикаментозне засіб має згубним впливом на бактеріальну мікрофлору, що викликає розвиток запалення в органах сечостатевого тракту. Супракс виробляють у формі капсул і дрібних гранул, які застосовуються для приготування лікувальної суспензії.

Цей цефалоспорин є одним з кращих антибіотиків, тому його рекомендують приймати при простатиті. Особливість позитивної дії цього препарату полягає у пригніченні процесів синтезу мембранних компонентів клітин-збудників, в результаті чого шкідливі бактерії втрачають своєї захисту і швидко гинуть. Після попадання в шлунково-кишковий тракт активні речовини ліки починають поступово всмоктуватися в кров’яне русло. Найбільша концентрація досягається після закінчення 4 годин після прийому медикаменту, терапевтичний ефект триває 24 години.

Супракс виводиться з організму хворого з сечею і жовчю. Цей антибіотик при простатиті не радять використовувати літнім пацієнтам і дорослим чоловікам, які страждають від таких порушень:

Ципрофлоксацин

Відмінно підійде для лікування хронічного простатиту антибіотик Ципрофлоксацин. Він відноситься до недорогим і ефективним препаратам, що володіють широким спектром антибактеріальної дії. Проводиться дане медикаментозне засіб у формі таблеток, призначених для внутрішнього вживання. Препарат має безліч корисних властивостей, що дозволяють йому чудово справлятися з будь-інфекцій. Але головне якість Ципрофлоксацину, завдяки якій він відрізняється від своїх аналогів – можливість розпізнавати не тільки активні бактерії, але і мікроорганізми, що знаходяться в «сплячому» стані. Саме з цієї причини він краще за всіх справляється з запаленням простати, протікає безсимптомно.

Хворі п’ють багато це ліки з терапевтичною та профілактичною метою. Але в разі використання будь-якого антибактеріального препарату, обов’язково звертайте увагу на своє самопочуття. При виникненні алергічних проявів, зниження апетиту, погіршення інших показників здоров’я – необхідно терміново відмінити прийом препарату. Ципрофлоксацин є безпечним засобом. Тому якщо перед вами стоїть питання: «Який антибіотик вибрати при запаленні простати?»- сміливо купуйте дане ліки.

Флемоксин Солютаб

Цей протимікробний медикамент є сучасним представником пеніцилінової групи. Основна активна речовина препарату амоксицилін. Флемоксин Солютаб володіє вираженою бактерицидною дією, він відмінно знищує грамнегативні і грампозитивні штами бактерій. Це напівсинтетичне антибактеріальний засіб володіє підвищеною кислотостійкістю – спеціальна оболонка захищає ліки від швидкого руйнування в травному тракті.

Флемоксин Солютаб має прекрасні смакові якості, так як у складі даного медикаменту присутні цитрусові ароматизатори. Найбільш серйозними побічними реакціями цього антибіотика є такі порушення:

Це медикаментозне засіб часто використовують при лікуванні простатиту у чоловіків антибіотиками. Тривалість терапевтичного курсу залежить від тяжкості перебігу запального процесу і нерідко займає 5-10 днів. При серйозних інфекційних ураженнях залози, тривалість лікування визначається симптоматикою патології та стану хворого. Після зниження температурних показників і поліпшення самопочуття пацієнта приймати Флемоксин Солютаб потрібно ще протягом 2-3 днів.

Фурамаг

Найкращий препарат, що приймається чоловіками у разі загострення хронічного запалення передміхурової залози. Медикамент володіє досить великим спектром протимікробної дії і є представником нітрофуранів. Фурамаг користується великою популярністю у пацієнтів, які часто страждають від проявів простатиту. Представники сильної статі, испробовавшие дію даного ліки на собі, ніколи не забудуть його назви.

Засіб випускається у формі таблеток для перорального вживання. Найвища концентрація препарату в організмі досягається через 3-4 години. Вкрай важливо дотримуватися правильного дозування препарату і приймати не більше 4 таблеток на добу.

До побічних ефектів у даному випадку слід віднести:

У подібній ситуації Фурамаг необхідно замінити більш відповідним аналогом. Лікування гострої форми простатиту даними засобом займає від 5 до 7-8 діб. При хронічному перебігу патології медикамент рекомендується пити відразу, як тільки хворий відчує, що заліза почала запалюватися.

Антибіотики від простатиту у чоловіків використовуються у складі комплексної терапії захворювання. Вони грають украй важливу роль у лікуванні патології, але нераціональне їх застосування може завдати шкоди здоров’ю пацієнта! Ось чому, прийом антибактеріальних ліків потрібно проводити дуже обережно.

Чому потрібно приймати антибактеріальні ліки?

Запалення передміхурової залози у зрілих і молодих представників сильної статі виникає з двох основних причин – це інфікування бактеріями і порушення кровопостачання цього органу. Прийом антибіотиків для лікування простатиту у чоловіків буде дієвим лише в тому випадку, коли доведено бактеріальний характер походження такого недуги. У цій ситуації тільки правильно підібрана схема антибіотикотерапії допоможе усунути запальні процеси в цьому органі.

Курс лікування антибактеріальними препаратами підбирається лікарем індивідуально для кожного хворого. У разі відмови від приймання цих медикаментів в гостру фазу простатиту, чоловік ризикує запустити процес запалення. В результаті можливий перехід патології в хронічну стадію і розвиток таких небезпечних ускладнень, як аденома простати або імпотенція.

Якщо своєчасно не усунути бактеріальних збудників захворювання, інфекція може перейти на інші життєво-важливі органи чоловіки – нирки, уретру, сечовий міхур. Саме тому запалення передміхурової залози часто стає причиною виникнення пієлонефриту, циститу, уретриту, появи каменів в органах сечовивідної системи. У випадку розвитку хронічного простатиту пацієнту також необхідне лікування антибіотиками. Представники чоловічої статі досить рідко звертаються до лікаря. Деякі намагаються позбавитися від симптомів хвороби самостійно, використовуючи рецепти народної медицини. Інші самі призначають собі препарат, воліючи лікування простатиту антибіотиками в домашніх умовах, без консультації лікаря. Такі методи терапії є хибними – вони нерідко закінчуються плачевно.

Важливо! Щоб повністю ліквідувати шкідливу флору і в гостру, і в хронічну стадію патології потрібно отримати повний курс антибіотикотерапії, призначений лікуючим фахівцем. Щоб уникнути розвитку частих загострень цієї хвороби, іноді бактеріальний простатит вимагає повторного застосування антибіотичних медикаментів.

Обстеження пацієнта

Терапія гострих і хронічних форм запалення передміхурової залози процес досить складний. Труднощі в даному випадку пов’язані з підбором правильного лікарського засобу. Антибіотики при простатиті у чоловіків вибирають дуже уважно, вкрай важливо, щоб дію такого препарату було спрямовано саме на той інфекційний збудник, який викликав розвиток патології у конкретного хворого. Також вони повинні володіти достатньо широким спектром антибактеріальної дії. Тому в даній ситуації медикамент повинен призначатися тільки лікарем фахівцем.

Приймати прописані доктором антибіотики при гострому або хронічному запаленні простати можна і вдома. Зазвичай перевага віддається медикаментозних засобів в таблетках. Про те, як пити антибактеріальні препарати при лікуванні простатиту вам розповість лікар. Він же призначить найефективніший терапевтичний курс і буде спостерігати за пацієнтом до повного одужання.

Використання антибіотиків при бактеріальному простатиті допомагає не тільки ліквідувати хвороботворну мікрофлору, але і усунути запальні реакції у вогнищі. Але перед тим, як почати терапію, слід переконатися в тому, що це захворювання викликане саме дією бактерій, а не іншими факторами. З’ясувати причину запалення передміхурової залози допоможе обстеження чоловіка і збір анамнезу хвороби. Також представникам сильної статі можуть порекомендувати пройти наступні діагностичні дослідження:

Після підтвердження діагнозу можна приступати до лікування недуги. Своєчасна терапія гострих форм бактеріального запалення протікає досить швидко – не більше 14-20 днів. Приймати антибіотики при хронічному простатиті потрібно набагато довше, так як усунути запальну реакцію і саму причину патології у такій ситуації набагато складніше.

Корисно знати! Деякі антибактеріальні ліки не допомагають чоловікам позбутися від хвороби, хоч і мають всі відповідні параметри для її лікування. У такому разі говорять про змішаний тип інфекції, призначають антибіотики з широким спектром дії.

Як підібрати найбільш ефективні медикаменти?

Які антибіотики приймати у разі запалення передміхурової залози у чоловіків? Різноманітність сучасних препаратів з антибактеріальною дією вражає, адже сьогодні їх випускається безліч. Але для того, щоб лікування цієї недуги було більш дієвим, необхідно точно визначити вид інфекції. Деякі ліки володіють широким спектром корисного впливу, що дозволяє їм знищувати відразу кілька штамів шкідливих бактерій. Інші ж відрізняються вузькою специфікою – вони успішно ліквідують лише особливий тип збудників подібного захворювання. Ось чому так важливо провести повне обстеження хворого перед початком терапії.

Антибіотики при простатиті вибирають залежно від форми патології, стадії запалення і загального самопочуття чоловіка, стану його здоров’я. Існує кілька груп таких медикаментозних засобів. Проникаючи крізь оболонку простати, активні компоненти препарату поступово накопичуються в її тканинах, що створює необхідну концентрацію діючих речовин у даному органі. Це властивість у антибактеріальних ліків виражена неоднаково. Тому при проведенні бактеріального дослідження обов’язково виконується тест на чутливість висіяних мікробів до обраного антибіотика.

Увага! Всі пацієнти, які проходять курс лікування від цієї недуги, повинні знати наступне правило — антибіотикотерапію ні в якому разі не можна поєднувати з вживанням алкоголю! Навіть маленька доза спиртного в такій ситуації може змінити дію препарату і викликати появу побічних реакцій.