Уролог.UA

Аденома простати у чоловіків

Зміст статті:

Аденома простати – серйозна недуга, з яким стикаються 30-40% чоловіків після 50-ти років. Фізіологічно 9 з 10 представників чоловічої статі в певний період життя захворює цією підступною хворобою.

Сутність патології

У медичній практиці для позначення аденоми простати використовують наступний термін: доброякісна гіперплазія передміхурової залози або ДГПЗ.

Мова йде про доброякісному освіту, розростанні залози, яка розміщена в ділянці шийки сечового міхура. Недуга протікає повільно: відразу в залозі формується невеликий вузлик, який поступово зростає. Простата починає перекривати сечовивідний канал, ускладнюючи процес сечового відтоку.

Сама по собі аденома простати, враховуючи причини розвитку недуги, не несе загрози життю пацієнта. Однак симптоми захворювання дуже неприємні, часом просто нестерпні.

В запущеній формі хвороба призводить до порушень у процесі функціонування нирок. Такі наслідки завдають величезної шкоди здоров’ю пацієнта.

Чим викликана хвороба?

Передміхурова залоза зростає у чоловіків з дитинства до 25 років, потім зростання припиняється. Обсяг здорової залози становить приблизно 23-25 см (кубічних). Показник ваги при відсутності патологій дорівнює 20-ти грамам. Починаючи з 41-го року життя чоловіка, простата знову вступає в період зростання – це цілком нормальний процес. Описане явище пов’язують з вікової гормональною перебудовою, що спостерігається в організмі пацієнта у цей період.

Однак подальший ріст простати викликає дискомфорт не у всіх чоловіків: це залежить від індивідуальних особливостей фізіології. Наприклад, у деяких чоловіків заліза вступає в період повторного зростання пізніше, в інших просвіт сечівника від народження трохи ширше. В результаті цього неприємні симптоми аденоми простати обходять чоловіка стороною.У числі факторів ризику розвитку патології надмірна вага, низька статева активність, атеросклероз, стрес, несприятливі умови навколишнього середовища, вікові зміни в організмі.

Особливості клінічної картини

Симптоми аденоми передміхурової залози проявляється в двох напрямках: у зв’язку з порушенням процесу сечовипускання і подразнення слизової сечового міхура. Перерахуємо їх, розділивши на дві колонки відповідно:

Обструктивні симптомиИрригативные симптоми
відчуття неповного випорожнення сечового; мляве сечовиділення (сеча виходить з низькою швидкістю); уривчастість процесу сечовипускання (зазвичай здійснюється в один захід); сеча з’являється тільки при супутньому напрузі м’язів преса; поява крапель сечі після закінчення акту сечовиділення; затримка виділення рідини (розслаблення сфінктера і запізнювання сечі). полакіурія в денний час доби – позиви в туалет до 20-ти разів (нормативний показник – 4-6 разів при кількості випитої рідини – 2,5 літра); прискорене сечовипускання вночі – до 3-х разів за ніч; помилкові позиви в туалет «по-маленькому».

Причини виникнення симптомів аденоми «випливають» з порушення роботи детрузора – м’язи, що відповідає за відтік сечі. У здорового чоловіка вона починає скорочуватися при розкритті шийки сечового, при недугу м’язова тканина нестабільна, функціонує з перебоями. Подібне явище викликане впливом адренергетиков, велика кількість яких призводить до змін активності м’язів простати.

Форми захворювання, відповідна симптоматика

Прийнято виділяти декілька етапів розвитку аденоми:

Чим небезпечна патологія?

При відсутності відповідного лікування аденома простати у чоловіків може призвести до ряду неприємних наслідків, серед яких:

Діагностичні заходи

Пацієнт, який опинився на прийомі у спеціаліста, відразу відповідає на ряд питань. Отримана інформація дає можливість визначити специфіку скарг.

В діагностиці захворювання допомагає також щоденник сечовивідних актів, який ведеться хворим. Записувати має кількісні та якісні характеристики: об’єм рідини, опис вживаних рідких продуктів, нічні походи в туалет, та інші Подібні записи ведуться протягом 3-4 днів.

Основний діагностичний метод при аденомі простати – пальцеве дослідження. Таким чином передміхурову залозу обстежують на предмет збільшення.

До лабораторних методів дослідження при недугу відносяться:

У числі можливих інструментальних методів діагностики:

Варіанти лікування захворювання

Якщо пацієнт звернувся за медичною допомогою вчасно, мова заходить про лікування початкової стадії аденоми простати у чоловіків – лікування недуги в такому разі може обмежитися прийомом медикаментів.

Особливості медикаментозного курсу

У подібних випадках вдаються до призначення декількох пероральних засобів. У їх числі можуть виявитися:

В якості альтернативи можуть використовуватися супозиторії Биопрост, Тыквеол і Витапринол.Названі лікарські засоби слід приймати комплексно. Підбираються вони індивідуально урологом.

Якщо симптоми аденоми передміхурової залози схожі на прояви хвороби в першій, початковій стадії, використовуються медикаменти на основі природного джерела.

Фотодинамика і озонотерапія

Отже, почнемо з фотодинамики. При подібному підході в організмі хворого знаходяться фотосенсибилизаторы. Стратегія спрямована на правильну боротьбу з актуальними проблемами: патологіями тканини, запальними процесами в простаті, злоякісними і доброякісними утвореннями, з аденомою передміхурової залози в тому числі.

За базу такої терапії, як озонотерапія, прийняті властивості озону. Активний кисень, що входить до складу речовини, стимулює мікроциркуляцію вітамінів і мінералів в клітинній структурі і покращує речовинний обмін.

Крім того, озон – це носій дезінфікуючих властивостей. Речовина не викликає побічних реакцій. Терапію можна комбінувати з іншими способами лікування.

Фізіотерапія і дієта

До фізіотерапії вдаються при ранніх стадіях розвитку хвороби, з метою попередження рецидиву хвороби або наслідків терапевтичного курсу. Два різновиди процедур сприяють стимуляції кровообігу і захисної функції організму, усувають запалення залози, симптоматику, попереджають розвиток рецидиву.

Крім проходження спеціалізованих процедур, пацієнтові належить дотримуватися дієти, призначену фахівцем. Симптоми аденоми простати виникають у результаті збоїв у процесі сечовипускання, а першоджерелом неприємного явища стає збільшення залози. Тому для полегшення самопочуття пацієнта і формування додаткової опори здоров’ю пацієнта слід дотримуватися ряду принципів у харчуванні: перевагу варто віддавати легким продуктів, формувати збалансоване меню, контролювати кількість випивається рідини, не провокувати запори.

Лікувальна фізкультура, коригування способу життя

ЛФК в терапевтичному курсі розглянутого недуги входить в число основних методів лікування. До лікувальної фізкультури вдаються як на ранній стадії хвороби, так і в рамках реабілітаційної терапії після проведеної операції.

Підбір конкретних вправ здійснюється фахівцем, який здатний врахувати фізіологічні особливості організму пацієнта, специфіку конкретного клінічного випадку.

Що стосується перегляду способу життя пацієнта, то сама по собі ця міра не забезпечить лікування аденоми простати у чоловіків, але зменшить симптоми хвороби. Так, хворому радять не допускати:

Народна медицина

В якості допоміжного способу лікування недуги виступають народні способи терапії. Подібний підхід не забезпечить одужання без використання раніше описаних методів, однак, допоможе зменшити прояв симптомів недуги, прискорити процес одужання.

У числі найбільш популярних і дієвих «бабусиних засобів»:

Хірургічний метод

Хірургічна терапія захворювання називається аденомэктомией. Робити операцію необхідно в крайньому випадку. Показаннями до такої маніпуляції є наступні клінічні прояви:

Крім цього, операції піддаються особи, які не помітили поліпшень при медикаментозному лікуванні, не бажають пити таблетки, але хочуть одужати.

Оперативне втручання в даному випадку лежить трансуретральний висічення, трансуретральна резекція та усунення залози.Після проведення хірургічних маніпуляцій пацієнту необхідно відвідувати фахівця мінімум один раз в рік. Урологом проводяться традиційні дослідження.

Як і у випадку з будь хірургічною маніпуляцією, зазначена операція не виключає ймовірність розвитку ускладнень.

Ускладнення

Перелік та короткий опис можливих наслідків оформимо в таблиці нижче:

УскладненняОпис
Кровотеча в ході маніпуляції.Виникає вкрай рідко. Потребує переливання крові.
Кровотеча після завершення маніпуляції.Формуються кров’яні згустки, які перешкоджають виходу сечі. Необхідно робити повторну операцію.
Застій рідини в сечовому міхурі.Спостерігається із-за збою в роботі м’язів органу.
Розвиток інфекційного процесу в органах сечостатевої системи (запалення залози, придатків).Виникає у 6-20% клінічних випадків.
Неправильне здійснення резекції тканин залози.Тканинні залишки призводять до збоїв у процесі сечовиділення. Симптоматика проявляється ще більш яскраво, ніж до лікування. Необхідно робити повторну резекцію.
Ретроградна еякуляція.Не відбувається вихід насіннєвої рідини під час еякуляції – вона надходить в сечовий міхур.
Еректильна дисфункція.Допустимо у 10% пацієнтів. Іноді наслідок спостерігається поза обставин операційного втручання.
Зменшення просвіту каналу уретри.Спостерігається у 3% хворих.
Нетримання. При збоях у роботі м’язових тканин сечового міхура наслідок зникає без прийняття додаткових заходів.

Профілактика і прогноз фахівців

Щоб уникнути розвитку аденоми простати і її лікування, вдаються до наступних профілактичних заходів:

Раннє діагностування захворювання та адекватна терапія, гарантують сприятливий перебіг недуги. Негативні наслідки спостерігаються, в тому випадку, якщо патологія тривалий час не лікувалася.

У вкрай важких випадках у пацієнта може розвинутися ниркова недостатність, яка збільшує ризик смерті хворого. Перетворення аденоми в злоякісну пухлину з часом обертається розвитком раку простати. Малігнізація залози спостерігається у випадку пізнього діагностування, ігнорування лікарських порад, заходів профілактики.

На закінчення сформує висновки, очевидно випливають з вищевикладеної інформації. Аденома простати – досить розповсюджене захворювання серед чоловіків старше 40 років. Причина розвитку патології в гормональній перебудові в певний віковий період. Неприємні симптоми хвороби спостерігаються через порушення процесу сечовипускання і застою рідини в сечовому.

Консервативні методи лікування хвороби застосовуються у разі легкого перебігу захворювання і спрямовані на усунення симптомів недуги. У разі неефективності такого підходу вдаються до хірургічної терапії, що полягає у видаленні передміхурової залози.

При своєчасному зверненні до фахівця та дотримання лікарських рекомендацій при аденомі простати гарантований сприятливий прогноз.